Dag van de Lambiek - 8 december 2012

Op zaterdag 8 december 2012 organiseren vzw Het Geuzegenootschap en Het Huis van de Geuze in herberg 'In de Verzekering tegen de Grote Dorst' te Eizeringen (Lennik) de 5de Dag van de Lambik. Wie het verschil wil proeven tussen ‘joenk’, kriekenlambiek en oude lambik kan tussen 15 uur tot 20 uur terecht in Eizeringen (Lennik).

Het evenement staat trouwens in het teken van de kunst van het brouwen en kunst met lambik en geuze als onderwerp.

Vele mensen weten niet meer wat lambik is. Daarom wilden wij het oudste (nog bestaande) bier ter wereld opnieuw in de kijker plaatsen. Tot voor een paar eeuwen bestonden enkel bieren van spontane gisting. Deze manier van brouwen bestaat ruim 5000 jaar maar wordt quasi alleen nog in dit deel van Brabant toegepast. Lambik was in de middeleeuwen in onze contreien de meest voorkomende drank. De lagers en hogegistingsbieren zijn immers van veel recentere datum.

In totaal worden 10 lambikken aangeboden van verschillende brouwerijen. Lambik is zeldzaam geworden in cafés. Het is dan ook zeer ongewoon dat het publiek op één plaats kan kennismaken met zo’n grote selectie lambikbrouwsels.

De Dag van de Lambik is meer dan alleen maar een proeverij: 'in lambico artes’ wil in het Latijn zoveel zeggen als ‘in lambik zitten de kunsten’. Het is een verwijzing naar de hoogontwikkelde brouwkunst in onze streek én naar diverse kunstvormen met lambik en geuze als onderwerp.

Wij hopen u op 8 december te mogen begroeten. De toegang is gratis. 

www.dagvandelambik.be

© 2000-2024 • In de Verzekering tegen de Grote Dorst • Best Beer Bar in the World • Eizeringen

Comments