Drie dagen feest voor liefhebbers lambiek en geuze

EIZERINGEN - In Eizeringen draait de komende drie dagen alles rond lambiek en geuze. Een initiatief van Yves Panneels van het Huis van de Geuze.

Veel mensen dromen ervan ooit hun eigen geuze te maken. Maar hoe begin je aan zoiets? Vandaag kan je die droom waarmaken. In het pas gerestaureerde kasteel Neufcour in Eizeringen, leert meesterbrouwer Willem Van Herreweghen tijdens een workshop hoe je zelf geuze steekt. In de voormiddag onthult de brouwer de geheimen van het geuze brouwen. 's Middags worden de deelnemers verwend door de Amerikaanse bierkok Chris Lively in de herberg De Verzekering tegen de Grote Dorst. In de namiddag zetten de deelnemers de theorie om in de praktijk en mogen ze hun eigen geuze steken en bottelen. De dag eindigt met een café-chantant in De Verzekering tegen de Grote Dorst op het kerkplein in Eizeringen.

Morgen wordt in datzelfde café de Dag van de lambiek gehouden. Vanaf 15uur kun je er achttien soorten lambiek van acht geuzebrouwers uit de streek proeven en kun je kennismaken met joenk, oude lambiek en kriekenlambiek. Opmerkelijk is dat je ook bieren van spontane gisting van de Amerikaanse brouwerij Allagash kan proeven. Daarnaast zijn er muziek en poëzie met lambiek en geuze als onderwerp.

Zondag verplaatsen de lambiekliefhebbers zich naar de Heeren van Liedekerke in Denderleeuw, waar bierkok Chris Lively en Tom De Four, de twee beste bierkoks ter wereld, een achtgangenmenu serveren met gerechten waarin bier werd verwerkt. 

Source: Het Nieuwsblad, 10/12/2010
Comments