Eizeringen plast zich in top 100

Levend biermuseum lest ook nieuwsdorst van zijn zondagse klanten

EIZERINGEN – De pissijn van café ‘In de Verzekering tegen de Grote Dorst’ prijkt als enige van ons land in de top 100 van de wereld. In het archief van webstek www.urinal.net staan een vijftiental Belgische gewezen top 100-urinoirs. Onze streek plast soms in befaamde bakken.

In de lange lijst vindt u de Brusselse pisbakken van de Sint-Gorikshallen, het Italiaanse restaurant Pasta Basta, taverne Manneken Pis, hotel Le Méridien en bar Le Cerceuil. De plasplaats van DHL en het vrouwenurinoir in het luchthavengebouw in Zaventem sierden ooit mee de wereldranglijst op. Dankzij The Movies duikt ook Hoeilaart tussen ronkende internationale locaties op.

Eizeringen, de deelgemeente van Lennik, houdt keurig stand bij de 100 merkwaardigste pissienen. In de Verzekering tegen de Grote Dorst, het gerestaureerde dorpscafé in dit gehuchtje aan de rand van het Pajottenland, wateren de klanten straks weer in een gietijzeren brok folklore. "Heel ons café is geherwaardeerd, op het urinoir na. Destijds hing de bak tegen de wand van het 'huizeke', met binnenin de traditionele plank met een gat erin. We laten de pisbak zandstralen en hangen die daarna op een geschikte plaats", zeggen Kurt en Yves Panneels, die op 1 januari 2000 de drankgelegenheid overnamen.

Het café maakt deel uit van het beschermd dorpsgezicht waartoe ook de Sint-Ursulakerk, gebouwd in 1840, en het kasteel de Neufcourt behoren. Met de resterende stenen van het kerkgebouw werd de herberg, annex snoepwinkel, in 1841 opgetrokken. Het huidige geherwaardeerde interieur dateert van een eeuw later. "Hoe oud het urinoir is, weten we niet. We hebben evenmin enig idee waarom dat ding in de top 100 verzeild geraakte en erin blijft staan. Waarschijnlijk heeft het met de authenticiteit van de pissijn te maken", vermoeden de gebroeders Panneels. 

De twee broers hebben er, bijna 5 jaar geleden, voor gezorgd dat de dorpelingen van Eizeringen tegen de grote dorst verzekerd bleven. Met kerstmis 1999 ontkurkte de vorige uitbaatster Margriet (toen 85) na 51 jaar haar laatste flesje. Kurt had wel een voltijdse job als tuinarchitect en Yves als communicatiemanager van Virgin Express, maar om een stuk cultureel erfgoed te redden en het etablissement tot een levend biermuseum uit te bouwen, konden ze op de steun van vader Maurice en moeder Lydia rekenen.

In de Verzekering tegen de Grote Dorst (www.dorst.be) degusteren de Eizeringenaren en steeds meer biertoeristen uit binnen- en buitenland, iedere zon- en hoogdag tussen 10 en 13.30 uur, een excellente selectie Lambiekbieren. Het verdwijnen van de laatste bakker van het dorp, maakte van de herberg het enige verdeelpunt van De Zondag. Een originele plek om bij een perfect geserveerd glas traditionele geuze of kriek het zondagse nieuws van Brussel en de rand te lezen.
(MCE/foto's lgo) 

Source: De Zondag, 10 oktober 2004