Winnaars van verkiezing Het Strafste Café bekend

In maart gingen Saartje Vandendriessche en Robin Vissenaekens vier weken lang op zoek naar het strafste café van Vlaanderen. Ondertussen zijn de stemmen van Vlaanderens cafégangers geteld en zijn de cafés met het strafste interieur, de strafste cafébaas of -bazin, het strafste concept en de strafste locatie bekend!

“Waar men gaat langs Vlaamse wegen, komt men straffe kroegen tegen”, dachten Saartje en Robin, waarop ze er met het boekje 100 x Straffe Cafés in Vlaanderen van Bruno Loockx op uit trokken. In de caféspecial van Vlaanderen vakantieland ondernamen ze een ludieke zoektocht naar alle straffe cafés die een uitstap of weekendje meer dan geslaagd maken. Een zoektocht waarin ook de kijkers hun stem konden laten horen, want op www.hetstrafstecafe.be konden ze stemmen voor het café met het strafste interieur, de strafste cafébaas of -bazin, het strafste concept of de strafste locatie.

Vlaanderen vakantieland was immers niet op zoek naar een superwinnaar, maar naar de strafste cafés in die vier categorieën. In totaal werd er meer dan twintigduizend keer gestemd. Dat leverde de volgende resultaten op:

Het strafste interieur: Café Modern in Teuven
Café Modern in het Limburgse Teuven mag zich vanaf vandaag het café noemen met het strafste interieur van Vlaanderen. Café Modern was vroeger een oude dorpsschool, maar verzamelt nu een bont allegaartje aan vintagespullen uit de fifties, sixties en seventies. Pronkstuk van het café is het originele Décap-orgel. Café Modern kreeg 946 stemmen achter zijn naam en het Posthotel in Wetteren werd tweede met 740 stemmen. Derde in de categorie Strafste Interieur is de Appenzeller Hütte in Rillaar, met 247 stemmen. Het Spoorloos Station in Wezembeek-Oppem eindigde vierde met bijna tweehonderd stemmen en Le Cirio vlakbij de Beurs in Brussel kreeg net geen honderd stemmen.

De strafste cafébaas of -bazin: In de Verzekering tegen de Grote Dorst in Eizeringen
Breughelcafé ‘t Hof van Commerce in Stavele en In de Verzekering tegen de Grote Dorst in Eizeringen lagen lange tijd nek-aan-nek in de categorie de Strafste Cafébaas of -bazin. Het café met de langste naam en de kortste openingstijd won uiteindelijk met meer dan vijfduizend stemmen. ‘t Hof van Commerce werd tweede met 4500 stemmen. De broers Panneels hebben allebei dan wel een heel drukke job, in het weekend leven ze zich uit in hun ‘huis van de geuze’. Op eenvoudig verzoek doen uitbaters Kurt en Yves op zondagvoormiddag een boekje open over de smaakvoorkeuren van hun bezoekers. Ze schenken vervolgens enthousiast en met kennis van zaken een geuze, kriek of framboise uit. Derde in deze categorie werd In den Hengst in Brakel met 744 stemmen. ‘t Dreupelkot van Pol in Gent kreeg 459 stemmen en In Sint-Sebastiaan in Olen 278 stemmen.

Het strafste concept: De Gekke Haan in Kallo
Een aantal straffe cafés zijn veel meer dan zomaar cafés. In sommige cafés konden eigenzinnige bazen niet goed kiezen tussen twee jobs. Anderen werden dan weer op een originele manier uitgewerkt rond een specifiek thema. De winnaar in categorie het Strafste Concept is De Gekke Haan in Kallo. Dat café eindigde met 1953 stemmen voor ‘t Fietskotje in Bredene (1619 stemmen). De Gekke Haan ligt in het Waasland en is een amusant theatercafé waar de sfeer van de Parijse Moulin Rouge hangt. Rood, goud en zwart zijn de dominante kleuren van het interieur en er is zelfs een toneelzaal, een oude jeugddroom van uitbater Jurgen. Het Labyrint, een café vol spelplezier in Kemmel werd derde met iets meer dan duizend stemmen. Boekencafé De Dry Coppen uit Leuven kreeg bijna driehonderd stemmen en lederatelier annex café Something Els bleef in Antwerpen een beetje hangen op 88 liefhebbers.

De strafste locatie: ‘t Veerhuis in Berlare
In de laatste categorie, het café met de strafste locatie, lagen de stemmen heel dicht bij elkaar. Ruim achthonderd mensen stemden op ‘t Veerhuis in Berlare. De locatie van het café is dan ook uniek: vlakbij de veerdienst aan de Scheldedijk in Berlare en langs het mooiste fietstraject aan de Schelde. ‘t Veerhuis was zelfs een van de locaties in de verfilming van Stijn Streuvels’ boek De Teleurgang van de Waterhoek. Het café haalde het van de Belgium Pier in Blankenberge, dat tweede eindigde. Château de la Motte in het prachtige Haspengouw kreeg 171 stemmen, goed voor een derde plaats. In Brussel kregen het Muziekinstrumentenmuseum met 94 en de Poechenellenkelder met 37 stemmen minder cafégangers achter zich.

De winnaars van Het strafste café zijn te zien in Vlaanderen vakantieland op zaterdag 4 april om 18.10 u. en herhaling op zondag 5 april om 17.10 u. 

Source: Reisreporter, 31/03/2009