Geschiedenis

Het café maakt deel uit van een beschermd dorpsgezicht, waartoe eveneens de Sint-Ursulakerk en het kasteel Neufcour behoren.

De herberg is één van de oudste gebouwen van het dorp. De kadastergegevens gaan terug tot 1842. Zodra je een voet binnenzet, waan je je eind jaren 40 of begin jaren 50. Wat onmiddellijk opvalt zijn de zeldzame toog in Art Déco-stijl en de westminsterklok. Vroeger was de gelagzaal kleiner, omdat er vooraan een ruimte was, die dienst deed als 'bollenwinkel', een snoepwinkel dus. De verschillende tegelkleur van de huidige cafévloer geeft dit duidelijk aan.

Even zag het ernaar uit dat de Eizeringenaren niet langer verzekerd zouden zijn tegen de grote dorst. In 1999 had de toen 85-jarige Margriet gezegd dat zij, na 51 jaar achter de toog van het café te hebben gestaan, met kerstmis haar laatste pint zou uitschenken. Daarna zou definitief het doek vallen over het enige café aan het dorpsplein van Eizeringen.

Maar dat was buiten Kurt en Yves Panneels gerekend. De twee broers zagen er wel wat in om het café over te nemen. Alleen al om de naam en de traditie. 

De restauratie duurde meer dan 5 jaar (2001-2005). Kurt en vader Maurice namen zelf een heel groot deel van de restauratie voor hun rekening. Ze deden al het mogelijke om modern comfort te combineren met de authenticiteit van dit mooi stukje volkserfgoed. Er werd niet getornd aan de typische ambiance van weleer. De muren vertellen nu een groot stuk brouwerijgeschiedenis uit de streek en getuigen van het vroegere Eizeringse dorpsleven in Eizeringen. De oude grammofoon laat de cafébezoekers soms wegdromen. Al gauw verwierf 'In de Verzekering tegen de Grote Dorst' een stevige reputatie als herberg waar je terecht kan voor een traditionele geuze en kriek. Een faam die zich inmiddels tot in de hele wereld uitstrekt.


Van 'Strafste Café van Vlaanderen' tot 'Best Beer Destination in the World'

In 2009 sleepte de herberg de titel van 'Strafste café van Vlaanderen' in de wacht. Deze wedstrijd werd georganiseerd door het tv-programma Vlaanderen Vakantieland en Toerisme Vlaanderen.

Sedert september 2010 staat 'In de Verzekering tegen de Grote Dorst' ook in de lijst van de 50 beste bierbestemmingen ter wereld. In november 2014 belandde de herberg zelfs in de top-3 van deze lijst. Sedert 2015 staat het café onafgebroken op nummer 1 van de lijsten 'Best Beer Bar in Belgium' en 'Best Beer Bar in the World'. Van 2018 tot en met 2020 won de herberg zelfs de titel 'Best Beer Destination in the World'.

© 2000-2024 • In de Verzekering tegen de Grote Dorst • Best Beer Bar in the World • Eizeringen