in de media

Reportage Ring TV: Nacht van de Grote Dorst 2012

regionaal nieuws

Bron: Ring-TV, 30 april 2012

reportage Ring-TV, De renaissance van de geuze

Reportage van Bjorn Van Laere voor het duidingsprogramma InZoom 

Bron: reportage Ring-TV, 30 november 2011

reportage - Geuze op 't kasteel

Het kasteel Neufcour in Eizeringen, dat dateert van de 18e eeuw, diende aanvankelijk als buitenverblijf en later als vaste woonplaats voor verschillende adellijke families. Eind 2010 diende het echter als décor voor een uitzonderlijk evenement. Geuzeliefhebbers van over de hele wereld kwamen naar Eizeringen om alles te weten te komen over het geheim van de geuze. Geuze maken is een ambacht.

Slechts een handvol mensen zijn nog vertrouwd met dit ambacht. Brouwingenieur Willem Van Herreweghen is een van hen. Willem onthulde de geheimen van spontane gisting. Hij legde haarfijn uit hoe met verschillende lambikken een uitstekende oude geuze gemaakt kan worden. 

Bron: Hungry TV, december 2010

Café Spotlight: In de Verzekering tegen de Grote Dorst

If your neighbourhood pub was open just three-and-a-half hours a week, you might get a bit parched. Luckily, Eizeringenaren have “Insurance against the Great Thirst”.

The endearingly named cafe in this 800-home hamlet welcomes locals and lovers of authentic beer on Sundays from 10.00 to 13.30, though last orders linger on for customers safely inside. It also opens for occasional festivals, holidays and funerals at St Ursula's church across the street.

The brothers Panneels, native sons, kept those hours when they acquired the bar from the owner of the previous half century, who was preparing to close at Christmas 1999. Tradition aside, they have day jobs.

"It's not a commercial project. It's a hobby," says older sibling Yves, while savouring a draft of aged lambic from the nearby Girardin brewery. This type of artisanal product has make their pub a pilgrimage destination for connoisseurs seeking traditional lambics and their offspring, chiefly Champagne-like gueuzes and cherry-infused krieks.

Bron: Flanders Today, 19 january 2011

Drie dagen feest voor liefhebbers lambiek en geuze

EIZERINGEN - In Eizeringen draait de komende drie dagen alles rond lambiek en geuze. Een initiatief van Yves Panneels van het Huis van de Geuze.

Veel mensen dromen ervan ooit hun eigen geuze te maken. Maar hoe begin je aan zoiets? Vandaag kan je die droom waarmaken. In het pas gerestaureerde kasteel Neufcour in Eizeringen, leert meesterbrouwer Willem Van Herreweghen tijdens een workshop hoe je zelf geuze steekt. In de voormiddag onthult de brouwer de geheimen van het geuze brouwen. 's Middags worden de deelnemers verwend door de Amerikaanse bierkok Chris Lively in de herberg De Verzekering tegen de Grote Dorst. In de namiddag zetten de deelnemers de theorie om in de praktijk en mogen ze hun eigen geuze steken en bottelen. De dag eindigt met een café-chantant in De Verzekering tegen de Grote Dorst op het kerkplein in Eizeringen.

Bron: Het Nieuwsblad, 10/12/2010

Verzekering tegen de Grote Dorst bij tien beste biercafés ter wereld

LENNIK - De Verzekering tegen de Grote Dorst werd opgenomen in de lijst van 's werelds beste bierbestemmingen.

RateBeer.com, een toonaangevende website in de internationale bierwereld, heeft zopas 'In de Verzekering tegen de Grote Dorst', het volkscafé aan de kerk in Eizeringen, opgenomen in de lijst van 's werelds beste bierbestemmingen. De herberg 'met de langste naam en de kortste openingsuren' is de enige in de lijst die niet door voltijdse professionelen wordt uitgebaat. 'Het is eerder een uit de hand gelopen hobby', zegt Kurt Panneels, die precies tien jaar geleden met zijn broer Yves het café overnam. Sindsdien is het alleen op zondag open tussen 10 en 13.30uur en voor speciale gelegenheden.

Bron: Het Nieuwsblad, 12 oktober 2010

Reportage Vlaanderen Vakantieland: Kurt en Yves zijn de Strafste Cafébazen

Vlaanderens Strafste Café ligt in Eizeringen (Lennik). Tijdens een groot feest op 1/4/2009 werd het ereplakkaat uitgereikt, door Saartje Vandendriessche van het toeristisch TV-programma "Vlaanderen Vakantieland" (reportage op EEN). 

Bron: Reportage Vlaanderen Vakantieland, 4 en 5 april 2009

Winnaars van verkiezing Het Strafste Café bekend

In maart gingen Saartje Vandendriessche en Robin Vissenaekens vier weken lang op zoek naar het strafste café van Vlaanderen. Ondertussen zijn de stemmen van Vlaanderens cafégangers geteld en zijn de cafés met het strafste interieur, de strafste cafébaas of -bazin, het strafste concept en de strafste locatie bekend!

“Waar men gaat langs Vlaamse wegen, komt men straffe kroegen tegen”, dachten Saartje en Robin, waarop ze er met het boekje 100 x Straffe Cafés in Vlaanderen van Bruno Loockx op uit trokken. In de caféspecial van Vlaanderen vakantieland ondernamen ze een ludieke zoektocht naar alle straffe cafés die een uitstap of weekendje meer dan geslaagd maken. Een zoektocht waarin ook de kijkers hun stem konden laten horen, want op www.hetstrafstecafe.be konden ze stemmen voor het café met het strafste interieur, de strafste cafébaas of -bazin, het strafste concept of de strafste locatie.

Bron: Reisreporter, 31/03/2009

Reportage Ring TV, Tournee General

bron: RingTV

Reportage 'Finalisten Strafste Café van Vlaanderen'

Toerisme Vlaanderen en Vlaanderen Vakantieland maakten onlangs de 20 genomineerden bekend in het kader van de wedstrijd 'Het strafste café van Vlaanderen'. In de categorie 'strafste cafébaas' nemen de uitbaters van de herberg In de Verzekering tegen de Grote Dorst het op tegen 4 andere café-eigenaars. Stemmen kan nog tot en met 30 maart 2009.

Bron: Vlaanderen Vakantieland, TV1

Ring TV - Nieuws, 3 maart 2009

regionaal nieuws

Bron: Ring TV

De vitrine van de lambic

EIZERINGEN - Er zijn van die cafés die een zekere toets van nostalgie uitstralen, cafés waar je spontaan over de charme van ,,Wij, Heren van Zichem'' begint te mijmeren. Er zijn ook cafés die op die ouderwetse charme drijven. En dan is er ,,In de verzekering tegen de Grote Dorst'' in Eizeringen, waar nostalgie tot een regelrechte kunst verheven wordt.

In de verzekering tegen de Grote Dorst'' heeft alle troeven om spontaan het gemoed van ons aller oma's te doen volschieten. Het Pajotse café ligt op een hoekje van het alleraardigste marktplein van Eizeringen, in een decor van kronkelende straatjes en glooiende heuvels. De gevel is van muizengrijze crêpi, de tafels en stoelen zijn van simpel donker hout, de vensterbanken torsen een stel uit de kluiten gewassen sanseveria's en de gezellige oude tegelvloer ligt er nog.

Met een biermandje met Girardin gueuze (2,50 euro) in de hand rep ik me echter naar het terrasje, waar ik me aan een van de bolle eiken biertonnen installeer, die als tafels fungeren.

Bron: De Standaard, 7 juli 2005

Huur eens een café

Café à la carte

Bron: Gazet van Antwerpen, 29 november 2004

Heerlijk op zondagochtend

lezersbrief

Beste kroeg - 3,5 uur

lezersbrief

Beste kroeg ligt in Pajottenland

Volgens cafékenner Geert Van Lierde gaat er niks boven het traditionele dorpscafé van de broers Yves en Kurt Panneels. In de Verzekering tegen de Grote Dorst is amper 3,5 uur per week open en een pint kost er nog 1,10 euro. ,,Alleen als er op zondag eucharistie is of een uitvaart, gaat onze deur open'', zegt uitbater Yves.

Even zag het ernaar uit dat de dorpelingen van Eizeringen, een gehucht in het Pajottenland, niet langer verzekerd waren van een dorpscafé. In oktober 1999 besliste Magriet na meer dan vijftig jaar haar café te sluiten. De broers Yves (37) en Kurt (33) vonden er toen niks beter op dan het café over te nemen. "Alleen al om de naam en traditie te bewaren", vertelt Yves. "Het is echt niet meer dan een hobby, want we gaan allebei voltijds werken."

Bron: "Het Nieuwsblad", 24 november 2004

Eizeringen plast zich in top 100

Levend biermuseum lest ook nieuwsdorst van zijn zondagse klanten

EIZERINGEN – De pissijn van café ‘In de Verzekering tegen de Grote Dorst’ prijkt als enige van ons land in de top 100 van de wereld. In het archief van webstek www.urinal.net staan een vijftiental Belgische gewezen top 100-urinoirs. Onze streek plast soms in befaamde bakken.

In de lange lijst vindt u de Brusselse pisbakken van de Sint-Gorikshallen, het Italiaanse restaurant Pasta Basta, taverne Manneken Pis, hotel Le Méridien en bar Le Cerceuil. De plasplaats van DHL en het vrouwenurinoir in het luchthavengebouw in Zaventem sierden ooit mee de wereldranglijst op. Dankzij The Movies duikt ook Hoeilaart tussen ronkende internationale locaties op.

Bron: De Zondag, 10 oktober 2004

Eizeringen op de kaart

De Streekkrant, september 2004

Blikvangers langs de snelweg

(...) Even van de N8 verwijderd, biedt Eizeringen de nodige stilte. Op het hoger gelegen kerkhof kijken de doden op het dorp neer. Zij weten dat hun dorpsgenoten geen dorst zullen lijden, want op het kerkplein prijst het cafe zichzelf aan met het uithangbord: "In de verzekering tegen de grote dorst". (...)

Tekst: Johan Velghe, foto: Michel Moens) 

Bron: Het Volk, 3-4 juni 2000

Hoe Eizeringen verzekerd bleef tegen de grote dorst

Even zag het ernaar uit dat de dorpelingen van Eizeringen, een dorpje of veeleer een gehuchtje aan de rand van het Pajottenland niet langer verzekerd waren tegen grote dorst. Immers de 85-jarige Margriet had in oktober 1999 gezegd dat zij na 51 jaar cafebazin te zijn geweest met kerstmis 1999 haar laatste pint zou ontkurken. Daarna zou definitief het doek vallen over "In de verzekering tegen grote dorst", het enige dorpscafe van Eizeringen.

Bron: Cafe Revue, mei 2000

Cafébazin Margriet (85) tapt laatste pintje

EIZERINGEN - Margriet Beyl, die in juni zesentachtig jaar oud wordt, staat al 51 jaar achter de toog van haar cafe "In de verzekering tegen de grote dorst", aan de Frans Baetensstraat 45. Dat cafeetje ligt rechtover de dorpskerk. De mensen stappen er na de mis dan ook dikwijls binnen. Op 31 december stopt Margriet ermee. Dan tapt ze haar laatste pintje. Zaterdagavond werd zij al in de bloemetjes gezet door de Volksunie. Die partij mag haar cafe al dertig jaar lang als vergaderlokaal gebruiken. De kranige Margriet stopt er dan wel mee, het cafe "In de verzekering tegen de grote dorst" blijft verder bestaan. Kurt Panneels (28) neemt het cafe over. De Eizeringse geschiedenis gaat dus niet helemaal verloren, al zullen velen Margriet missen. Maar ze wist ons al te vertellen dat zij nog regelmatig een glas zou komen drinken. 

Bron: Het Laatste Nieuws", 20 december 1999
Inhoud syndiceren

Lambiek • Oude Geuze • Oude Kriek • Framboise • Faro • Lambic
© 2000-2019 • In de Verzekering tegen de Grote Dorst • Eizeringen (Lennik)